20-30 Ocak 2024 

MISIR TURU

20-30 OCAK 2024

GÖKTÜRK RAMU VE R. ŞANAL GÜNSELİ İLE MISIR TURU

Via Maris Turizm - 79

Mısır 1. Gün - 20 Ocak 2024

Sabah kahvaltımızın ardından Büyük Piramit’in yasak odası için hazırdık. Büyük Piramit'ten önce diğer iki piramidin çevresinde bir süre gezindik, fotoğraflar çektik. Saat 12.00-13.00 arasında ise Mısır polisi eşliğinde grubumuzla Büyük Piramidi bir saatliğine kapattık. Yasak oda bizler için açıldığında herkesi büyük bir heyecan kapladı. Burası Kraliçe Odası olarak biliniyordu ve robot araştırmalarının tamamı bu oda merkezli yürütülüyordu. Odanın doğu duvarında garip bir niş vardı, bunun dışında oda çıplak ve boştu. Bu oda piramidin kuzey-güney ekseninin tam ortasındaydı. Odanın neden yasak olduğu ile ilgili hiçbir bilgi yoktu ama bize göre nedeni belliydi: Vaktiyle anunnakilerin uçuş kontrol merkezleri olarak hizmet etmiş olan bu piramit ve odalar inisiye gibi önemli amaca hizmet etmektedir. Vaktiyle uçuş cihazları için sağlanan enerji zirve taşınında yok oluşuyla bugün çok verimli akmamaktadır. Ancak Büyük Piramit ley hatları dediğimiz hatların merkezinde olan piramittir ve tam da orta noktasından ciddi bir enerji geçişi yaşanmaktadır. Kutsal geometriye göre tam da orta noktası bugün yasak olan Kraliçe Odası’dır. Buraya giren insanlar eğer inisiyeye hazır değilse çok farklı sıkıntılar ve sendromlarla karşılaşabileceği için turistlere yasaklanması gayet doğaldır. Bizler bir saat boyunca yasak odadaki nişte, büyük galeri de ve sandık bulunan büyük odada zaman geçirdik. Özellikle enerjinin geçtiği yasak odadaki nişte çok özel deneyimler yaşayan arkadaşlarımız oldu. Ben ise gördüğüm ve çekime aldığım orb akışı dışında özel bir şey yaşamadım. Sadece herkes gibi piramitten çıktığımda kendimi çok sağlıklı ve kıpır kıpır hissediyordum.

Buyük Piramit sonrasında bölgede biraz daha gezindik ve sonra da Sfenks’e uğrayıp, hemen yanındaki Anunnakilerin tapınağını gördük. Gize Kompleksinde aldığımız öğle yemeğinin ardından alış veriş için birkaç mağazaya uğradık ve dinlenmek için otelimize yerleştik.

Kraliçe Odası

Kral Odası

Büyük Galeri

Sfenks

Mısır 2. Gün - 21 Ocak 2024

İlk durağımız sırlarıyla ünlü Sakkara'daki İmhotep Müzesi oldu. Ana akım bilime göre ilk piramit olarak bilinen Sakkara’daki basamaklı piramide gittik. Mısır’ın etkileyici piramitlerinin ilkinin üçüncü hanedanlığın ikinci firavunu olan Djoser adında biri tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Djoser, İmhotep adındaki zeki bilimci ve mimarına çok büyük bir mezar inşa etme emrini vermiştir. 2023 yılından beri açık olan iç odası bizi çok etkiledi. Bir süre orada kaldık ve bazı arkadaşlarımız meditasyon yaptı. Teti Piramidinin ve Kajembi Mezarının ardından panaromik olarak Red Piramid ve Medum Piramidini uzaktan görerek Memphis'e doğru yol aldık. Eski Mısır'ın başkenti olan Memphis'teki dev 2. Ramses heykeli herkesi çok etkiledi. Kahire'de aldığımız öğle yemeğinin ardından "Papyrus House" ziyareti yaparak Minye'deki otelimize doğru yola çıktık. 

İmhotep Müzesi

Sakkara Piramidi

Sakkara Piramidi İçi

Memphis

Mısır 3. Gün - 22 Ocak 2024

Sabah kahvaltısını otobüste yaparak Abydos’a doğru yola çıktık. Burada 2. Ramses’in babası 1. Seti’nin tapınağını ziyaret ettik. Abydos’ta meşhur helikopter, denizaltı hiyeroglifleri bulunmaktadır.

Abidos, Abidos Kral Listesi olarak bilinen 19. hanedan döneminden kalma bir kitabenin olduğu 1. Seti'nin anıt mezarı ile dikkat çekmektedir. Kitabe firavun Menes'ten başlayarak Seti'nin babası olan 1. Ramses'e kadar önemli kralların  kartuşlarının sıralandığı bir kronolojik listedir.

Yine Abydos deyince akla en önemi reenkarnasyon hikayelerinden biri olarak görülen Dorothy Eady adlı bir İngiliz gelir. Kendisinin 1. Setinin bir rahibesi olduğunu iddia eden Dorothy Mısır’a taşınmış ve hayatının sonuna dek tapınakta yaşamıştır.

Abydos’un bana göre önemi ise bambaşkadır. Orası bir anunnaki iniş pistidir ve Anunnakilerden kalma iç tapınakta bir yaşam çiçeği sembolü vardır. 

Öğlen yemeğimizi Abydos'tan aldıktan sonra Dendera’daki Hathor Tapınağı’na doğru yola çıktık. Uzun bir yolculuktan sonra meşhur elektrik ampülleri ile karşılaştık. Norveçli bir elektrik mühendisi, resmin bir elektrik lambası tasladığını öne süren ilk kişidir. Peter Krassa ve Rainer Habeck , Firavunların Işıkları başlıklı bir rölyef üzerine bir kitap yayınlamış ve başka bir elektrik mühendisi olan Zeichnung Garn-Birne, daha sonra Dendera lambasının çalışma modelini oluşturmuştur. Yine ampüllerin yanında yeryüzü enerjisini elektrik enerjisine çevirdiğini anlatan çizimler bizi etkiledi. Ayrıca bu tapınağın duvarlarında hiçbir tapınakta olmayan semboller ve garip şekiller vardı.

İkinci katta ise, doğu köşesinde, Tanrı Osiris’in şapeli bulunuyordu. Duvarlarında, yeraltının tanrısına yakışır, ölümden doğan Osiris’i temsil eden sahneler anlatılıyordu. Osiris’e adanmış şapelin tavanında yer alan güneş saati ve dairesel Zodyak görülmesi gereken yerlerden birisiydi. Alçak tavanda yer alan Zodyak diske işlenmiş koç, boğa, cennetlik ikizler, yengeç, aslan, başak, terazi, akrep, yay, oğlak, kova ve parlak kuyruklarıyla balık mükemmel detaylarıyla seçilebiliyordu. Ancak tapınaktan çıkartılan ünlü Zodyak Kabartma, bugün Paris, Fransa Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Hathor’un dinginlik enerjisini içimizde hissederek tapınaktan ayrılarak Luksor Tapınağına gece ziyareti gerçekleştirdik. İçinde 13. Yüzyıl'da inşa ettirilen Abu al-Haggag Camii bulunan bu hoş tapınağın ardından akşam yemeği ve dinlenme için üzerinde dört gün geçireceğimiz Cruise gemimize yerleştik. 

Abidos 1. Seti Tapınağı

Dendera Hathor Tapınağı

Luksor Mut Tapınağı

Otobüs Yolculuğumuz

Mısır 4. Gün - 23 Ocak 2024

Cruise gemisinde aldığımız erken kahvaltının ardından Nil’in karşısına geçmek için otobüsümüze bindik. İlk durağımız Firavunlar dönemi sonrasındaki kralların mezarlarının bulunduğu Krallar Vadisi oldu. Merenptah ve iki Ramses mezarına girdik. Bazıları ek ücret ödeyerek buradaki en ilginç mezar olan Tutankhamon’a ve 1. Seti'ye girdi. Tutankhamon ilginçti çünkü bulunuşunda ve sonrasında çeşitli lanetlerin oluştuğu inanışı mevcuttu.

Ardından vadinin diğer tarafındaki ilk ve tek kadın firavun Hatshepşut’un Tapınağına gittik. Hatshepşut, Son Çağrı kitabımın bir karakteri olduğu için benim için çok özel bir yere sahipti ve haliyle Hatshepşut Tapınağı beni çok etkiledi. Burada dikkat ettiğim şey Türkiye’den ya da başka yerlerden gelen turların burayı rotaya eklememelerine rağmen muazzam bir kalabalığın oluşuydu. Dişil uyanışın simgelerine dönüşmüş bir yer olacak ki gelenlerin büyük bir kısmı kadınlardan oluşmaktaydı. Bazılarımız Kraliçe Nefertari'nin mezarına da girdi. Sonrasında Karnak Amon Ra Tapınağına gittik. Dört bin yıl önce hac yeri de olan Karnak, dünyada bugüne kadar inşa edilmiş en geniş antik yapıdır. 800 metre genişliğinde ve 1,5 km uzunluğunda arasında geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Amon Ra’nın en önemli sembollerinden biri olan koç başlı sfenkslerin bizi karşıladığı bu muazzam tapınak gruptaki herkesi çok etkiledi. En çok Amon Ra’nın hayatını 2014’te romanlaştıran beni etkiledi diyebilirim. Sonrasında öğlen yemeği için Cruise gemisine döndük ve Nil üzerindeki yolculuğumuz başladı.

Krallar Vadisi

Hatshepsut Tapınağı

Karnak Ra Tapınağı

Nil'de Cruise Keyfi

Mısır 5. Gün - 24 Ocak 2024

Tüm gün yol alan gemimiz gece yarısı Edfu’da demirledi. Kahvaltının ardından Edfu’da bulunan Horus Tapınağını ziyaret ettik. Edfu Tapınağı, Nil Nehri'nin batı kanadındaki Edfu şehrinde yer alan Antik Mısır dönemine ait bir tapınaktır. Şahin başlı tanrı Horus'a ithafen inşa edilmiştir. Karnak Tapınağından sonraki en büyük ve günümüze kadar en iyi muhafaza edilmiş antik tapınaktır. İnanna, Aştoret adıyla ilk kez bu tapınakta yazılmıştır.

Ziyaretimizin ardından gemiye döndük ve öğlen yemeğinin ardından Nil üzerindeki seyir zevki le KomOmbo’ya doğru hareket ettik. Akşamüstü Nil Nehri kenarındaki KomOmbo Tapınağına ulaştık. Zamanında Mısır’ın şifa merkezi olan Sobekh ile Horus’un ortak tapınağını ziyaret ettik. Kadim Mısır’ın en önemli şifa merkezi olarak bilinen Kom Ombo Tapınağı’nda ilk kez İsis'in Horus'un gözünü yerine takma operasyonundan bahsedilmektedir ve Horus'un gözü bugün dahi Mısır’da ters R olarak Tip Bilim’ini temsil etmektedir. Ayrıca Drunvalo Melchidesek’in Yaşam Çiçeğinin Unutulmuş Sırrı kitabında anlatılan Timsah inisiyasyonu bu tapınakta yapılmaktadır.

Ziyaretlerimizin ardından cruise yolculuğumuz tekrar başladı. O gece yerel kıyafetlerin giyildiği Galabia Partisi düzenlendi.

Edfu Tapınağı

Kom Ombo Tapınağı

Nil Keyfi

Kanal Geçişi

Mısır 6. Gün - 25 Ocak 2024

Gece boyu süren yolculuğun ardından artık Aswan'a ulaşmıştık. Kahvaltının ardından Hatşepşut’un Bitmemiş Obelisk’ini ziyaret ettik. 42 metre uzunluğundaki, 1200 ton ağırlığındaki obeliskin nasıl kesilerek taşındığı bugün bile bilinmemektedir. Sonrasında Ardından Aswan Çarsışında bir saatlik mola verdik. Cruise'de aldığımız öğlen yemeğinin ardından Nil üzerinde yelkenli ile açıldık ve Elephantine Adası çevresinde gezindik. Bu arada Elephantine Adasından ve Enki(Ptah)’nin Nil Nehri’nin akışını düzenlemek için oluşturduğu savakları gördük. Çoğumuz optinal tur olarak Nübye Köyünü ziyaret etti. 

Bitmemiş Obelisk

Elephantine Adası

Nil Üstünde Yelkenli Keyfi

Nübye Köyü

Mısır 7. Gün - 26 Ocak 2024

Kahvaltının ardından Aswan Barajı manzarasıyla Tanrıça İsis’in Philae’deki tapınağına gittik. Aswan Barajı Dumuzi’nin öldüğü yerdi. Tapınak ada üzerine taşındığı için Nil nehri üzerinden teknelerle ulaştık. İsis’in dinginlik ve öğle yemeğinin ardından cruise gemimize geri döndük. Öğle yemeğinin ardından Kahire uçağına binmek için havaalanına gittik. 

İsis Tapınağı

İsis Tapınağı

Nil Keyfi

Nil Keyfi

Mısır 8. Gün - 27 Ocak 2024

Kahire'deki sabah kahvaltımızın ardından ilk olarak Kahire Müzesine gittik ve iki saatlik gezinin ardından öğle yemeğimizi aldık. Öğleden sonra ise 22 firavun ve kraliçe mumyasının özel bir törenle taşındığı Mısır Medeniyetler Müzesini ziyaret ettik. Ziyaretlerimizin ardından alış veriş için birkaç mağazaya uğradık ve kapanışı Nil üzerindeki bir teknede eğlence ile yaptık. Gece yolculuğumuzun ardından grubumuzun büyük çoğunluğu ülkemize geri döndü. 

Kahire Müzesi

Mısır Medeniyetler Müzesi

Veda Eğlencesi

Veda Eğlencesi

Mısır 9. Gün - 28 Ocak 2024

Geriye kalan 12 kişiyle birlikte sabah kahvaltımızın ardından Tanis Antik Kentini ziyaret ettik. Öğleden sonra otelimize gelerek dinlendik ve akşam Piramitler'deki ışık gösterisine katıldık.

Tanis Antik Kenti

Tanis Antik Kenti

Piramitler Işık Gösterisi

Piramitler Işık Gösterisi

Mısır 10. Gün - 29 Ocak 2024

Sabah aldığımız kahvaltının ardından İskenderiye'ye doğru yola çıktık. 4 Saatlik bir yolculuğun ardından İskenderiye yeraltı mezarları, Serapium ve Modern İskenderiye Müzesi'ni ziyaret ederek otelimize geri döndük.

Serapium

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Çarşısı

İskenderiye Kalesi

Mısır 11. Gün - 30 Ocak 2024

Mısır'daki son günümüzde uzun bir yolculuğun ardından önce Red Piramit ve Bent Piramidini ziyaret ettik. Sakkara'ya gelerek çok hoş bir köy evinde öğle yemeğimizi yedik. Öğle yemeğinden sonra Sakkara Serapium'u da ziyaret ederek, dönüş için havaalanına doğru yola çıktık.

Red Piramit

Bent Piramit

Köy Evi

Sakkara Serapium

BİR GEZİ DAHA BİTTİ!

Biz muhteşem, bilgi dolu, bol enerjili sekiz gün geçirdik. Bireysel olarak benim en çok ilgimi çeken şey altı bin yıllık Mısır Uygarlığının şu an ki Mısır’dan çok farklı olduğuydu. Hem estetik ve teknoloji olarak hem de insanlar olarak sanki o üst medeniyet ve çocukları o bölgeyi tamamen terk etmiş yerine şu an ki Mısırlılar bölgeye yerleşmişti.

Son olarak Champollion’un “gizemin tek bir adı vardır o da Mısır’dır.” sözü kendini doğrulamıştı.